Mijn favorieten

Je wil je huis verkopen, maar wat nu?

Je hebt besloten om je woning te gaan verkopen, wellicht heb je een ander huis op het oog, of is er een andere reden waarom je je woning in de verkoop gaat doen. Je wil dat de verkoop voorspoedig verloopt en dat je er een mooie prijs voor kan krijgen. Wat komt er allemaal bij het verkopen kijken? Wij van Immospot vertellen het je in dit artikel.
 

De makelaar

Bij het verkopen van je huis kan je gebruik maken van een verkoopmakelaar. Een verkoopmakelaar vraagt hiervoor meestal een klein percentage van de verkoopprijs. Een makelaar neemt hierbij een hoop werk uit handen, heeft kennis van de markt een voert ook de onderhandelingen.

Traditionele makelaar

Een traditionele makelaar is vaak gespecialiseerd in de regio waarin hij werkzaam is. Hij kent de regio goed, waardoor hij de prijzen goed kan beoordelen, hij weet wat voor vraag er is en heeft vergelijkingsmateriaal. De service die een traditionele makelaar biedt vaak alleen volledige service, dit betekend dat hij je van a tot z. 
 

Zelf je verkoop regelen

Als je een traditionele makelaar niet ziet zitten, kun je er ook voor kiezen om je woning te verkopen zonder makelaar. Het zelf verkopen van je woning kan heel goed, maar kost een hoop tijd en werk. Het voordeel hiervan is dat je geen percentage van de opbrengst van de woning moet afstaan. 
 

Verkopen van de woning samen met je financieel adviseur

Zie je het verkopen van je woning zelf niet zitten, maar eigenlijk met behulp van een traditionele makelaar ook niet. Dan kun je tegenwoordig bij Immospot terecht. Hier ga je je huis verkopen met behulp van je eigen financieel adviseur. Jouw adviseur weet precies wat je wensen zijn en kan hierop inspelen. Je betaald een vast bedrag en de verkoop wordt voor je geregeld. Hier lees je meer over Immospot.
 

Starten met de waardebepaling

Zodra je hebt besloten om je woning te gaan verkopen, moet je weten voor welke prijs je de woning te koop kunt zetten. Je kunt beginnen met het bekijken van gelijkwaardige woningen in de buurt op Funda. Daarnaast kun je bij het kadaster de WOZ waarde van je woning opvragen, deze is bepaald door de gemeente en wijkt vaak af van de huidige waarde. Je kunt ook je woning door een taxateur laten taxeren op de waarde. Hier zitten wel kosten aan verbonden.
 

Je woning te koop aanbieden

Wanneer je uit de vraagprijs bent dan kan de woning te koop worden aangeboden. Op Funda mogen alleen makelaars woningen plaatsen, dus bij zelf verkopen kan je hier niet terecht. Maak je gebruik van je financieel adviseur, dan kan hij de plaatsing voor je regelen. Regel je de verkoop zelf dan zijn er verschillende internetmakelaars die tegen een bepaald bedrag, jouw woning online willen plaatsen. Je zult dan zelf alles moeten aanleveren zoals foto’s en teksten zoals de omschrijving van de woning. Marktplaats is een platform waar je gratis een advertentie kunt plaatsen of maak gebruik van je eigen sociale media en vraag vrienden dit zo veel mogelijk te delen.
 

Bezichtigen van je woning

Zodra je reacties heb gekregen op je woning, dan komen hier bezichtigingen uit voort. Regel je de verkoop zelf dan zul je de bezichtigingen zelf moeten begeleiden, anders is het je financieel adviseur of de makelaar. Bereid jezelf goed voor op de vragen die de koper je zal gaan stellen, de kans dat ze samen komen met een aankoopmakelaar is aanwezig. Laat je dus niet overrompelen, en weet wat je te koop aanbiedt.
 

Opstellen van de koopakte

Zodra de geïnteresseerde kijker een bod heeft uitgebracht en je bent hiermee akkoord gegaan, dan kan de koopakte opgemaakt worden. In de koopakte worden alle afspraken gezet die je maakt met de kopende partij zoals, verkoopprijs, eventueel over te nemen zaken die zich in de woning  bevinden denk aan de vloer ed. Let er wel op bij het zelf opstellen hiervan dat er regels zijn waar je op moet letten. Maak je gebruik van een van de andere manieren van verkopen zoals hierboven beschreven dan wordt dit ook voor je geregeld.
 

Naar de notaris

Wanneer jullie beide de koopakte hebben getekend, dan zal de koper de financiering rond moeten gaan maken. Als dit allemaal rond is dan zal de kopende partij nog een laatste bezichtiging doen om alles door te nemen. Hierna gaan jullie beide naar de notaris om de verkoop van de woning rond te maken. Als verkopende partij krijg je te horen welke notaris dit is, de koper regelt en betaald tenslotte de notaris. Na het tekenen van de leveringsakte ben jij geen eigenaar meer van de woning en overhandig je de sleutels aan de nieuwe eigenaar.

Heb je aan de hand van dit artikel vragen over het verkopen van je woning of wil je gebruik maken van een financieel adviseur bij de verkoop van je woning? Neem dan contact op met Immospot