Mijn favorieten

10 tips voor het bezichtigen van een woning

Je bent je droomhuis tegen gekomen en wil deze gaan bezichtigen. Maar hoe pak je dit aan en waar moet je op letten? Immospot geeft je 10 tips voor een geslaagde bezichtiging.


Tip 1: Laat je niet alleen maar rondleiden door de makelaar, maar ga zelf ook op onderzoek uit. Op deze manier kun je elke plek van de woning uitgebreid bekijken. Je krijgt hierbij zelf een indruk van de woning.

Tip 2: Maak je gebruik van een aankoopmakelaar, spreek dan voor de bezichtiging duidelijk de afspraken door. Zo weten jullie beide wat je kunt verwachten van de dienstverlening en welke kosten hieraan verbonden zijn. 

Tip 3: Overleg van te voren met de makelaar / verkoper of je foto’s mag maken van de woning. Op deze manier kun je later op je gemak alles terug kijken

Tip 4: Wanneer je door de woning loopt, moet je je afvragen of de woning zo goed is of dat er nog het een en ander verbouwd moet worden. Bij een verbouwing komen extra kosten kijken en dit moet financieel wel mogelijk zijn.

Tip 5: Belangrijk is om te kijken naar de staat van de kozijnen. Zijn deze van kunstof of moet er nog geschilderd worden. Dit heeft allemaal te maken met de staat waarin de woning verkeerd.

Tip 6: Vraag de makelaar tijdens de bezichtiging wat de gebreken van het huis zijn. Maar belangrijk is om zelf ook goed te kijken. De zolder en kruipruimte zijn twee belangrijke plekken die op vocht nagekeken moeten worden. Uiteraard is een bouwkundige inspectie geen overbodige luxe.

Tip 7: Deapparaten mag je ook niet overslaan. De cv ketel is een van de belangrijkste. Kijk hoe oud deze is en of er goed onderhoud is geweest aan het apparaat. Een nieuwe CV ketel kan behoorlijke kosten met zich meebrengen. Zijn er nog meer apparaten bijvoorbeeld in de keuken controleer deze dan ook meteen.

Tip 8: Wat zijn je wensen wat betreft een tuin of balkon? Kijk goed of dit aan je eisen voldoet.

Tip 9: Van de buurt zul je ook verwachtingen hebben, loop na de bezichtiging nog een rondje door de wijk, en vraag eventueel bewoners naar hun ervaring.

Tip 10: Heb je na de bezichtiging nog vragen, neem dan gerust contact op met de verkoopmakelaar.